The Queen of Rivers

Så var vi äntligen tillbaka på helig mark, Lærdalselvi. En av Norges mest kända laxälvar.

Home Pool, Midt Lysne

Omgivningarna tillsammans med den höga medelvikten på laxen har gjort älven till en drömdestination för de flesta inbitna laxfiskare.

Fox Pool

Den mytomspunna älven var stängd under många år pga Gyrodactylus Salaris, men efter att hon blev friskförklarad fick vi laxfiskare återigen chansen att fiska lax. Direkt efter öppningen var det ett fantastiskt fiske i flera år, men de sista två åren har det blivit sämre och sämre tyvärr.

Queen of Rivers

Nuförtiden är ju dock lax alltid bara en bonus medan allt runtomkring är viktigast för en fin semester. Här bor vi precis vid älven och njuter oavsett om det finns lax i poolerna eller inte.

I år började dock fisket oförskämt bra för mig. Vi gick på vid 00:00 Midsommarafton och det tog inte många släng innan jag lyckades häkta i en av Laerdalsälvens sällsynta silver. Jag var alldeles själv vid poolen så jag ringde vännen Janne Haglund som var nedströms mig och som kom upp och tailade fisken för mig.

94cm Laerdalslax

Vilken magisk start och vilket flyt!

Efter det så chillade jag i hytten och firade. Bosse tappade senare två laxar under natten så det gick helt klart en hel del fisk!

Efter att ha sovit ut ordentligt och låtit övriga i gänget fiska av sig tog jag nästa repa på eftermiddagen på Midsommar inför Sill och potatis.

Och det drog i igen!

Jag märkte efter en stund att det här var en bättre fisk än den jag fick på natten. Efter runt 5 minuter bestämde sig också fisken för att lämna Home Pool och jag fick springa nedströms till Upper Fox Pool. Där började jag köra fisken riktigt, riktigt hårt då det är väldigt vanskligt att tappa ner fisken ytterligare. Det gick vägen tack och lov och vi kunde landa en av de grannaste honlaxar jag fått.

104cm i fantastisk kondition
C/R nånstans mellan 11-12kg

Utan att gapa för mycket om fiskeprylarna så måste jag berömma Orvis nya Spey serie som heter ”Mission”. Underbara spön. Rullen, Hydros SL, gjorde också sitt jobb i vanlig ordning.

Efter den fisken har det tyvärr inte hänt så mycket mer, men vi har två dygn kvar och hoppas på ny fisk från havet!

Robson och Borgmästarn snackar taktik
Bitflugan

Vi har det oförskämt bra med fin mat, dryck och sällskap.

Manges ”sommardrink”
Hängbron som ligger mitt på vår sträcka

Förhoppningsvis får jag nöjet att uppdatera bloggen med fler bilder på silver de kommande dagarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *