Estancia Las Buitreras vid Rio Gallegos, Patagonien

Nu har jag varit hemma ett tag från årets höjdpunkt och hunnit reflektera alla intryck. Vilket magiskt ställe han har skapat, Christer Sjöberg!

Las Buitreras Lodge

I år fick jag erbjudande om att ta med gäster till öppningsveckan och därmed 2 extra dagars fiske med guider inkluderat i priset. Det innebar att vi anlände lodgen redan den 29e December efter två dagars turistande i Buenos Aires. Det är alltid lika skönt att lämna Sverige den tiden på året för att resa till värmen.

Vi hade fått rapporter om väldigt lågt vatten så vi var osäkra på huruvida det kommit mycket fisk redan eller inte. Det visade sig ganska snabbt att vi inte behövde oroa oss, fisk fanns i poolerna och bonusdagarna innan nyår bjöd på fint fiske för gänget.

Mats med nystiget silver från första dagens fiske

Efter någon dag gick älven dessutom upp några decimeter vilket triggade ytterligare steg från havet. Efter bonusdagarna hade samtliga gäster landat åtskilligt med fisk och stämningen var på topp inför nyårsfirandet i lodgen.

Chrillo, storchefen själv, var på plats och höll ett känslosamt tal inför middagen där han tackade all personal samt estancia ägare/arbetare för den fantastiska stämning som råder och alltid har rådit innanför dessa väggar. Han berättade även intressanta historier från den första tiden då han scoutade älven för 20-25 år sedan och hittade just Las Buitreras och förälskade sig i Estancian. Precis som jag själv gjort sen första dagen jag satte min fot där.

Nyårsafton på Lodgen med guider, kökspersonal, estanciaägare och fiskare. Steinar håller låda!

Dagarna här nere går till så att man går upp vid halvåttatiden för gemensam frukost som inte saknar någonting. Det är bacon och ägg, färsk frukt, nybakat bröd osv. Vid 09:00 står man redo för att bli upphämtad av guiderna.

Guiderna är alltid punktliga

Solid Adventures förfogar över hela 40 km älv med fiskerätten på båda sidor. Man har delat in älvsträckningen i 6 zoner så för varje fiskepass man har så fiskar man en ny zon med en ny guide som håller till på samma zon hela veckan och därför lär sig zonen 100%.

Vy över delar av Zon 1 med berömda ”C-Pool” mitt i bild

Man fiskar från 09:00 till runt 14:00 då man beger sig tillbaka till lodgen för 3-rätters middag följt av siesta. Middagen håller alltid absolut högsta klass och stannar man på lodgen en längre tid som jag alltid försöker göra så får man räkna med att man lägger på sig några kilon..

Vid 17:30 ska man vara redo i vadarna igen då guiderna hämtar upp för kvällspasset. Här fiskar man in i mörkret och sista timman kallas för ”magiska timman” då havsöringar som bekant blir mer aktiva i skydd av mörker. Solnedgångarna här är helt fantastiska.

En av mina egna fiskar som jag fick strax innan solen försvann från La Recta Pool

När det sedan blir riktigt mörkt, strax efter 23-tiden, så beger man sig tillbaka till lodgen för kvällsmat, samkväm och en god natts sömn innan det börjar om igen. Det är lätt hänt att man blir sittande lite för länge med det goda husvinet och fiskehistorier runt bordet i allrummet dock..

Alex med en riktigt fin brunöring. Trevlig och vanlig bifångst i jakten på silver.
Tun Weber med en riktigt fin havsöring från Puesto Pool
Fredrik Ödman med silver

Fina stunder vid älven och många ”high fives” med guiderna!

Samtliga gäster under öppningsveckan var oerhört nöjda när de begav sig tillbaka till BA den 7e Januari. För egen del så var det nu mitt fiske skulle börja på riktigt då jag agerade host första veckan och inte fiskade speciellt hårt. Nu hade jag bokat in eget fiske och hamnade i par med legendaren Michael Blakely som besökt lodgen i närmare 20 år på raken. Kolla gärna filmen som han deltar i på Solid Adventures hemsida, väldigt sevärd och fångar upp stämningen fint på Las Buitreras!

Head guide Carlos, jag och Mats tar en paus från fisket

Jag och Mr Blakely vid zon 2

Värt att nämna är att man får fiska även på siestan om man är riktigt sugen. Jag brukar passa på att vila då, men det är alltid någon som vill fiska istället för att vila och inte sällan ger det fisk i Bridge Pool. När mitt gäng lämnade på Lördagen så blev jag sugen på att göra några släng där då det blev lite långtråkigt att chilla i lodgen. Jag gick ner till älven och lyckades få två fina havsöringar på en timmas eget fiske. Mats hade fått en fin där på kvällen innan så jag visste att det satt ett gäng fiskar där..

Jag fick en fantastisk egen veckas fiske tillsammans med Michael. Redan första dagen häktade jag i en riktig drömfisk i Turning Bank på Zon 1. Både guiden (Lawson) och jag förstod direkt att det kunde vara en fisk som klarade den magiska drömgränsen på 20lbs (9,08 kg). Till saken hör att jag fått hela 5 fiskar över 19lbs, men ingen som passerat 20lbs här nere tidigare.. Efter en bra fajt gav sig till slut fisken och fick syna Lawsons nät. Snabb bedömning från oss båda var ”ca 20lbs”. Guiderna har numera med sig en krönt våg så det var minst sagt spännande sekunder innan vi såg vågen tippa över till 10,4kg minus håvvikt om 1,2kg. 9,2kg och 20,28lbs! ÄNTLIGEN!

Drömfisken som passerade 20lbs
Turning Bank Pool, Zon 1

Veckan gick som vanligt alldeles för fort. Jag gick mest runt och mös men lyckades ändå samla ihop 17 havsöringar på de 6 fiskedagarna vilket får anses som okej.

Redan någon dag efter jag lämnat lodgen och satt i Buenos Aires tillsammans med Jordy så ville vi båda tillbaka. Det går inte att beskriva med ord och bilder hur trevligt det är nere på Las Buitreras, det måste upplevas.

Lodge Manager Felix fotar gästerna. Otroligt duktig med kameran.
Mina kompisar vid Limits Pool

Min plan för nästa säsong är att försöka komma dit två gånger. Dels på öppningsveckan, men också på min ordinarie vecka i mitten Februari. Flera gäster från i år och tidigare år har redan anmält intresse, men har du aldrig besökt Rio Gallegos och har det på din bucket list så hör av dig till mig så fort som möjligt. Det finns platser kvar i skrivande stund!

Det kan blåsa riktigt rejält därnere då och då. Vinden är vår vän då fisken får tak över huvudet och inte är lika skygg under dessa förhållanden. Se till att ha med en vind och vattentät vadarjacka bara!
Avslutar med en härlig solnedgångsbild som Felix tog på mig. Tycker att den symboliserar väl med hur jag känner för Las Buitreras

4 svar på ”Estancia Las Buitreras vid Rio Gallegos, Patagonien”

  1. Supert Pontus!
    Tusen tack för senast och grattis till att äntligen sprängt+20 lbs-vallen. Rio Grande var tufft med lågt och varmt vatten men jag måste medge att mitt hjärta tillhör Rio Gallegos alla dagar i veckan! Chile var väldigt annorlunda med stora sjöar och mycket fisk men kanske inte riktigt min grej ändå…. Om det är möjligt skulle jag vilja boka en plats till 2025! Gärna premiärveckan med extradagarna! Skit fiske på dig i Kuba!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *