Laxfiskepremiär – Stjørdalselva

Så var det återigen dags att åka upp till min gode vän Patrik Daugaard och hans lodge vid Stjørdalselva för att fiska premiärveckan.

Ett kärt återseende en dag innan fisket skulle börja.

Skjerva Lodge

Förutsättningarna i år var på alla sätt bättre än förra året då vi knappt hade nåt vatten alls på älven. Nu låg det bra med snö på fjället och älven gick med mer än 200 kubik när vi skulle börja fiska. Perfekt!

Mys vid älven hör till

Det enda som talade emot premiärdygnet var vattentemperaturen som var på låga 4,5 grader.

Jag och Patrik hoppade över fisket på natten efter öppningsceremonin och lät Engelsmännen Danny och Kevin samt vännerna Oskar och Omar fiska. Det hände ingenting på natten och heller ingenting på morgonkvisten för grabbarna..

Jag valde att knalla ner och göra mina första kast på Ingstad Østre på eftermiddagen den 1a Juni. Halvvägs ner på sista biten som heter ”Utstryket” känner jag hur en lax börjar tugga på min rejäla Sunrayvariant som har grönt hackel och miragekropp.

Bitflugan!

Laxen klipper inte på hårt utan simmar med flugan och tuggar en bra stund innan det blir riktigt tungt och jag kan släppa den lilla slingan och strama upp. SÅ SKÖNT! Premiärlax i andra änden av linan!

Fighting face

Fisken valde först att gå och stångas utanför mig, men efter en stund brakade den iväg nedöver och med 170 kubik vatten var det bara att springa efter. Omöjligt att stoppa lax som går nedöver i såpass tungt vatten. Jag hade ringt Patrik när det häktade i så han hittade mig på nästa vald nedströms oss (Einang) där vi kunde landa årets första lax på Skjerva Lodge.

Utstryket
Premiärlax!

Vi har det alldeles magiskt bra vad gäller allt runt fisket. Boendet och maten som Patrik lagar håller absolut världsklass!

Hajas gästspelade som kock!
Vildlax Tartar
Patriks musslor är magiska

Det blev ytterligare två laxar på premiärdygnet! Först ut var Oskar med en 10,3a

Omar som tagit fotona på övriga fiskar vet vad han sysslar med som ni ser. Otroliga bilder!

Danny Taylor med 98cm klockren lax

Efter premiärdygnet verkade det som att det blev ett litet ”hål i älven”. Vi hade inga fler kontakter, men har ändå haft det underbart några dagar.

Så här ser riktig lax ut i köttet!
Patrik fiskar ”Fossen” i magiskt ljus

Igår började det dock hända grejer igen vid älven. Det började med att Omar, som kämpat hårt hela veckan, tappade en fisk.

Sedan var det Oskars tur att häkta i fisk igen.

Oskar drillar på ”Grevskapet”

Jag fick nöjet att taila hans superfina 10-kilos fisk (102 x 50 cm).

Återigen magiskt foto av Omar

Senare på natten så var det äntligen Omars tur att dra i en fisk som hängde med hela vägen. Jag och Patrik låg redan och sov men fick höra berättelsen om en rejäl fight på morgon.

Omar Shawki med en 9,5a

Nu ska bara Kevin och Patrik häkta i var sin fisk och veckan är klar med ”fullt hus”. Bra chans till detta och det hade ju varit otroligt häftigt om samtliga fiskare kunde få en premiärveckelax! Händer typ aldrig..

Grym GT. GranskottsTonic rekommenderas

Jag hoppas jag får nöjet att återkomma med en ny bloggpost lite senare i veckan där våra önskningar har gått i uppfyllelse!

Fångstrapporten so far

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *