Vildlaxens HOPp – Bryggd av laxfiskare, för laxfiskare!

Vår test-batch är klar och jag fick precis avsmaka vår alldeles egna New England India Pale Ale – Vildlaxens HOPp. Sällan träffas det helt rätt vid första försöket när en bryggmästare (Torbjörn Wellrath på Lilla Edets Bryggeri i detta fallet) ska prova en batch med helt ny öl på ett helt eget recept ”skjutet från höften”. Det vanliga är att man behöver ändra receptet både en och två gånger innan man blir nöjd, men i det här fallet satt det klockrent vid första direkt när jag själv fick vara med som gästbryggare.

Jag och Tobbe på bryggeriet den 5e Oktober då vi gjorde vår test-batch

Idén till en egen öl föddes i Skottland på vårt gemensamma laxfiske. Tobbes bättre hälft hade då nyligen förvärvat dåvarande Grästorps Bryggeri och gjort Torbjörn till Bryggmästare. Vi provsmakade en hel del nya öl därnere och var ganska överens om vad vi tyckte var riktigt gott. Vi pratade även mycket om hur laxfisket på senare år blivit allt sämre. Dels pga överfiskning, men också pga oppdrettsnäringen över hela världen. Den vilda laxen är snart bara en spillra. Hur skulle vi kunna dra vårt strå till stacken?

Jo, vi brygger en öl tillsammans där överskottet går till NASF – North Atlantic Salmon Fund. Vi vet ingen som kämpat hårdare för vildlaxen än Orri från Island. Han gick tyvärr bort för några år sedan, men NASF jobbar vidare utan sin grundare med att köpa upp vildlaxkvoter samt att arbeta för att oppdrettsanläggningar i fjordar ska upp på land.

Orri’s Story from Eleven Experience on Vimeo.

Vi besökte idag Beefeaters Inn i Göteborg som fick provsmaka ölen också. Dessa herrar är minst sagt rutinerade och till vår glädje blev dom lika positivt överraskade som vi själva blev när vi provade ölen. Dom kommer ta in den på gästkran så fort vi kan leverera.

Provsmakning på Beefeaters Inn

 

Förhoppningsvis hinner vi köra en stor laddning så att ni intressenter kan beställa hem några flaskor redan till jul från bolaget, men jag måste låta det vara osagt tills vidare. Vi inväntar även ett omdöme från en rutinerad öl-domare innan vi vågar sätta den första stora batchen och Lilla Edets Bryggeri säljer slut allt dom tillverkar i dagsläget så det gäller att få plats i produktionen..

Ölen ligger på 6,1% i alkoholstyrka och har en härlig blandning av bra humle som framgår av namnet Vildlaxens HOPp (HOP – HUMLE på Engelska). Vi har dessutom inte enbart jobbat med vanlig pilsnermalt utan skojat till det lite där också. I doften av ölen finner man klassiska lukter från en IPA såsom Citrus och Blommor, men man hittar också toner av diverse bär såsom jordgubbe! Ölen är sådär härligt fyllig och rund med mycket smak.

Nu jobbar vi med etiketten och just nu lutar det åt att min gode vän Patrik Daugaard får pryda omslaget med en bild jag tog på honom i Forra för några år sedan som jag redigerat till en svartvit blyertzmålning, men inte heller detta är klart ännu då hänsyn måste tas till etikettens ovala form etc.

Ni som vill följa det här projektet mer löpande gör bäst i att gilla Salmoniserad på Facebook där nyheter kring detta och annat läggs ut mer frekvent än här på bloggen. Det gäller ju för övrigt även mina fisken nuförtiden då jag inte riktigt haft tiden det här året att skriva ordentligt här på bloggen. Bättring utlovas till nästa säsong dock!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *