Laxfiske i River Dee

Häng med till Skottland på en All Inclusive resa! 

River Dee, som rinner från Cairngorm mountains och mynnar ut i Nordsjön vid Aberdeen, är en dröm för varje flugfiskare. Den relativt grunda och klara älven med det snabbt rinnande vattnet har gjort den till laxflugfiskares dröm och många är de flugfiskare vars fotspår vi kommer att vandra i. Det är bland annat här som flytlinan uppfanns 1920. Man känner historiens vingslag under sin vistelse.

Mats och Frank spanar ut över Malt Steep och Rocks Head på Middle Blackhall Mats och Frank spanar ut över Malt Steep och Rocks Head på Middle Blackhall

Under 2 veckor – v.16 & v.17  kommer jag att ordna laxfiskeresor till den anrika laxälven i norra Skottland. Till skillnad från andra arrangörer så kommer jag inte att fiska själv utan fungera som en extra guide/ghillie under samtliga fiskedagar och lägga 100% fokus på Er som väljer att åka med. Nuförtiden är det minst lika roligt att vara behjälplig när någon annan får lax som när man själv får fisk. Tack vare det upplägget så fungerar resan väldigt bra även för dig som är alldeles ny i tvåhandsfisket.

Vi kommer fiska Upper och Middle Blackhall som ligger några kilometer uppströms den mysiga staden Banchory. Detta område räknas som det allra mest natursköna längs River Dee, man är långt från människor och trafik och kan fokusera på omgivningarna och sitt fiske. De båda sträckorna är över 2,5km långa så totalt har vi över 5km älv och mer än 40 namngivna pooler alldeles för oss själva. Långt ifrån ”köfisket” vi är vana vid här hemma! Jag har själv fiskat de båda sträckorna många gånger tidigare och tror mig ha ett par ess i rockärmen att dela med mig av till Er som åker med.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi kommer bo på totalrenoverade ”The Stables” som innehåller allt man kan önska sig och lite till. Det ligger dessutom bara en kort promenad från Middle Blackhall.

Så här ser en typisk dag ut under vår resa

Efter frukosten (full english) som vi blir serverade runt 08 beger vi oss till våra sträckor. Tre personer promenerar ner till Middle och övriga får skjuts upp till Upper. Vi möts av våra ghillies vid respektive sträcka klockan nio, då är redan braskaminen igång och vi bjuds på kaffe samtidigt som ghillien går igenom förutsättningar för dagen vad gäller vattennivån, vattentemp och fångster nedströms dagen innan. Därefter fiskar vi fram till lunch. Våra ghillies och jag själv är behjälpliga hela tiden.

Minibussen tar oss till någon av de trevliga pubarna i trakten för lunch. För den som vill laga egen lunch (eller ta med sig matlåda från frukosten) så går det givetvis alldeles utmärkt i vår fullutrustade lodge, men en gemensam paus från fisket på puben brukar vara mycket uppskattat. Vi är tillbaka vid våra sträckor efter lunch och fiskar fram till 18-tiden då våra ghillies slutar för dagen. Sedan väntar en härlig 2-rätters middag på lodgen. För den som vill har vi fått tillåtelse från våra ghillies att när som helst bedriva ”evening cast”, dvs fiske in i mörkret på kvällen vilket ibland kan vara oerhört effektivt. Efter middagen eller evening cast brukar det bli samkväm i det stora vardagsrummet framför brasan med en öl eller två.

Whiskyprovning för dem som vill! Någon av eftermiddagarna finns möjlighet att åka med mig till Fettercairn Distillery för provning av Skottlands nationaldryck.

River Dee är stängd för fiske söndagar så det är vår resdag t/r Sverige. Vi fiskar alltså måndag-lördag.

Pris: 20.990kr som betalas först efter att resan är genomförd

Detta ingår: Boende (del i dubbelrum), fisket, ghillies, svensktalande guide, full english breakfast varje dag, 2-rätters middag varje dag, after fishing drink, all transfer inkl t/r flygplatsen i Aberdeen.

Detta ingår inte: Flyg t/r Aberdeen, dricks till ghillies och damerna som lagar maten, publuncher samt eventuell alkohol.

För frågor kontakta mig via mejl eller Facebook messenger.

20140409-082755.jpg Vy uppöver Canary och Kelpie Pool på Middle Blackhall
Per med fin springer från en av mina resor. Tagen i Sandys på Upper Blackhall