Reflektioner Skottland & River Dee

Nu har man varit tillbaka till verkligheten och jobbat nätter under två veckor. Jag brukar ju egentligen fiska ganska mycket i Maj, men i år får det bli hårt jobb istället då det blir mycket privat fiske i Norge in emellan mina ”hostade” resor dit hela sommaren. Dessutom blev man ganska mätt efter tre fantastiska veckor i Skottland.

Daniel med sin livs första springer. Tagen i Blastit Stone
Daniel med sin livs första springer. Tagen i Blastit Stone

Att få uppleva glädjen hos någon som tar sin första blanka lax någonsin är ta mig tusan lika roligt som när man själv tog sin första en gång tiden. 

River Dee. Denna magiska flugfiskeälv. Visst är det svårare och färre laxar än förr i tiden. Så är det ju förvisso överallt. Men det gör liksom inte så mycket, man blir bara ännu gladare när någon i gänget landar en fisk! Omgivningarna är dessutom oförändrade; extremt naturskönt runt om oss med hjortar och fasaner i slänterna, oftast 10 ofiskade pooler per huvud varje morgon och dessutom känner man historiens vingslag när man lägger sitt kast. Laxflugfisket uppfanns liksom här. Nåväl, iallafall flytlinefisket av Mr A.H.E Wood.

Tobbe med en 25lbs (strax under 12kg) från The Morel
Tobbe med en 25lbs (strax under 12kg) från The Morel

Jag började resa till Skottland och River Dee för många år sedan och har valt att stanna på två sträckor av älven. Dels för att de är så natursköna, dels att de har pooler som fiskar bra på all typ av vattenföring, men framförallt för att man lär sig dessa sträckor utan och innan när man spenderar flera veckor vid dem varje år.

Missförstå mig rätt, jag gillar också att prova nya vatten/sträckor, vilket jag också gör när jag lägger några extra dagar vid River Dee för mig själv varje år, men jag vågar påstå att jag kan Upper & Middle Blackhall väldigt bra nuförtiden. En bra hjälp för dig som väljer att åka till älven och dessa sträckor med mig.

Laxfiske är ju laxfiske. Älvar har bra år och dåliga år. River Dee har varit lite trögt senaste åren varför en del valt att byta älvar till Spey, Tweed eller Tay. Jag valde att stanna kvar och är säker på att Dee hämtar sig över tid. Vi hade ju faktiskt riktigt ok fiske i år till skillnad från andra Skottska älvar samma veckor!

Man kan jämför med norska älvar där många lämnade Orkla och övriga Trönder-älvar efter några svaga år. Plötsligt levererar älven och flera andra i området bra igen i flera år i rad nu. Det går i vågor. Man ska våga vara uthållig och lokalkännedom är alltid en fördel.
img_0249

 

Jag tror och hoppas på att River Dee går en mycket ljus framtid till mötes. Oavsett hur mycket lax det går upp på älven så är åtminstone allting runt omkring absolut top notch.

För nästa år är v.14 och 15 helt fullbokade. Det finns 2, möjligtvis 3, spön lediga för påskveckan v.16. Hör av er snarast om ni går i tankarna att åka.

img_0383

 

 

 

Nu håller vi tummarna för en fin Norgesäsong! Själv startar jag uppe i Stjördalsälven på premiären den 1e Juni. Om någon av er läsare är på plats där också så tveka inte att skicka ett meddelande. Alltid trevligt att sammanstråla med likasinnade över en kaffe eller en bärs!

Till er som jagar Majsilver önskar jag ett riktigt skitfiske!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *