Emån, 18/5, LIVE

07:00

Som vanligt blev det en väldigt sen första kväll vid Ems Herrgård. Jag skyller på min vän Anders som inte kom loss från arbete i tid och därför anlände godset först vid halvtio. Själv hade jag spenderat halva dagen i den fantastiska miljön och njutit.

Gårdagen bjöd på härligt fiskeväder med fint laxljus. Dock ingen landad lax. Man hade sett ganska mycket fisk i Sea Pool på morgonen och när jag spatserade förbi Home Pool visade det sig en riktigt stor fisk..

Det kändes med andra ord riktigt bra inför våra två fiskedagar, torsdag och fredag. 

Tyvärr grusades förhoppningarna något när jag på kvällskvisten bevittnade en säl kryssa runt i Sea Pool. Något laxen inte tycker om, men förhoppningsvis blir den inte kvar..

När Anders dök upp igår så hade jag brassat den numera klassiska ”Lordens Stroganoff” och efter middag blev det ganska många timmars catch up. Vi ses inte sådär himla ofta så det behövdes lite gött snack.


Med alldeles för få timmars sömn tvingade jag mig upp vid halvfem för att möte soluppgången nere i Sea Pool. Det luktade lax, men ingen fisk som visade sig. När jag fiskat den första biten bytte jag till enhands klass 10 för att dänga ute i oset och kunna fiska flugan aktivt hela vägen hem. I ett av kasten försvann flugan i en virvel just som den landat, men det var en av de klassiska idarna. Säkert 1,5kg. Men i övrigt hände ingenting..


Jag knallade sedan upp till Lawson där jag fick sällskap av Pelle Klippinge som var ute på en morgonpromenad med sin hund och fotograferade. Det blev en kaffeslurk där på bänken och när jag sedan fiskade av Lawson så drog det i enda längst ner i suget mellan pirarmarna. En favoritplats för mig och nu fick jag sannerligen hög puls på nolltid. Dessvärre visade det sig vara en liten blänkare (havsöring) på runt 40cm. 

Pelle Klippinge
Därefter knallade jag uppströms och såg att det var fiskare i Home Pool så jag betade av Garagenacken. Men ingen var hemma där..


Fortsatte min promenad uppströms till Stone Pool där jag nu sitter och njuter av fågelkvitter och den värmande morgonsolen. Tyvärr ser vädret ut att bli lite för bra för oss.. Strålande sol är sällan bra när man fiskar lax. Speciellt inte på låg vattenföring som vi har här nu. 

08:15

Fiskade Stone Pool, Fence Pool, Old Mans Place samt Home Pool på min väg tillbaka till herrgården, men inga känningar.

Dags att lämna över stafettpinnen till Anders som verkar ha vaknat till och själv skaffa mig några timmars sömn till..

14:00

Medan jag låg och sov fram till 11:00 hände ingenting vid älven..

Jag och Anders käkade lunch och tog en kopp kaffe och har sedan dess fiskat på riktigt seriöst.


Vi fiskade södra sidan från Home och ner till Sea. Vinden har friskat i och kommer från söder vilket ger oss hopp om att den väldigt låga havsvattennivån kan komma att stiga. Vilket i sin tur mycket väl kan locka in lax från havet. Hoppas, hoppas!


Det är fantastiskt härligt att sitta vid Sea Pool, avnjuta en iskall öl i sommarvädret och spana efter lax..

Det blir med största sannolikhet lite inspelning av fågelimitationer ganska snart och för er som missat dessa tidigare ggr så finns dom att avnjuta på min facebooksida som heter Salmoniserad. Anders är närmast fenomenal på att locka och imitera olika fåglar så detta bör ni kolla upp :-D. Vet även att vi lagt upp en del klipp på Youtube från tidigare år och dessa hittar man enklast genom att helt enkelt söka på ”Sluken Fågelimitation”. Sluken är förövrigt Anders smeknamn som han fick när vi började fiska i Surna för en herrans massa år sedan. Då tog han mycket lax på just Sluk och så uppstod det namnet.

Då och då rycker det till i snöret ute i Sea Pool, men hittils har det bara varit idar..

15:30

Fortsatt lugnt vid ån och värsta högsommarvärmen så vi chillar mest vid sidan av den.. Just nu håller vi vakt med varsin kall vid Lawson.

17:30 

Vi laddar inför kvällsfisket i Lilla Flygeln och har det oförskämt bra.


Rätt var det var så flög en svala in i huset och fick lite panik. Tur för den att vi har en ”bird whisperer” som snabbt kunde hjälpa den ut 🙂

19:30

Nu har vi hunnit med att avnjuta Slukens klassiska Bolognese med ett bättre glas rött. Därefter har vi fiskat Home Pool och Sea Pool. Ganska tidigt i Sea så häktade Anders i fisk! Men dessvärre visade det sig vara en regnbåge modell mindre. Troligen en av rymlingarna från Danmark. Den fick en bonk i huvudet och kommer hamna på grillen på lördag.


Inte en laxfena i sikte någonstans.. Hockey-VM kvartsfinal börjar 20:15. Vi diskuterar just nu hur vi ska göra… Men vi kör på en liten stund till iallafall!

23:45

Sluken körde på till 22-tiden medan jag lade handskarna på hyllan till fördel för Hockey-VM efter att snabbt fiskat av Lawson och Home på min väg tillbaka från Sea Pool. 

Ingen action alls i poolerna under kvällen och fortfarande inte en tillstymelse till lax varken i Sea Pool eller i ån. Märkligt!

Men Tre Kronor vann iallafall sin match och nu väntar semi mot Finland på lördag.

Gode vännen, Kenneth ”Keno” Axelsson, har nu anslutit och bor hos oss i Lilla Flygeln. Det blir tidig uppstigning imorrn också och förhoppningsvis har någon lax letat sig upp i ån under natten i skydd av mörkret…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *