River Dee, Tisdagen den 18e April, LIVE

Fortsatt rejält kallt med frostnatt. Det vi laxfiskare absolut inte vill ha just nu..

Idag fiskar jag Middle Blackhall som jag kan väldigt bra.. Även om det inte kändes speciellt hett, snarare riktigt ohett, så gick jag upp till Kelpie direkt på morgonen och fiskade av den. 

Kelpie Pool, Middle Blackhall
Påskliljor pryder gräsbankarna runt hytten på MB

Efter Kelpie fortsatte jag nedströms. Hoppade över Canary Pool då vattnet är alldeles för lågt för den, men fiskade både Malt Steep och min favorit Rock Head noggrant. Inga känningar och heller ingen fisk som visat sig någonstans. 

Rejält nedkyld efter vadningen på de två sistnämnda poolerna begav jag mig till hyttan för att värma mig med en kopp kaffe framför kaminen. 

Finns det nån bättre värme!?

Efter kaffet kände jag ingen direkt stress ut i älven då det mest sannolikt kan hända grejer först fram på eftermiddagen när vattnet värmts upp lite grann. Jag lade mig på den oförskämt bekväma soffan för att chilla lite vid halvelvatiden. Slocknade som en stock till ljudet av ved som knastrar i kaminen och vaknade till klockan 12! 

Således dags för lunch.

Kycklingwraps och sedanvanlig pint of Belhaven Best

När jag ätit upp är planen att fiska Salt Vat, Invercannie och Mill Rush som ligger längst ned på MB under eftermiddagen och därefter tänker jag knalla uppströms till Finzean Walk, Floating Banks och Cairnton stream och fiska av dessa. Fram på kvällskvisten är planen att bevaka Rock Head för eventuell fisk som rör sig. Det var ju först på kvällen igår som det blev lite aktivitet och dagens väder är ungefär likadant. 

Bara att kämpa på!

När jag kom tillbaka följde jag min plan och tog med mig två stänger ner till Salt Vat. En vacker liten pool som har hårt vatten både in och ut från den. Ligger mitt emellan Rock Head och Invercannie 

Salt Vat Pool

Poolen fiskade väldigt fint på lågt vatten, men ingen lax var hemma så jag fortsatte ned till Invercannie.

Undebara Invercannie och längst ner i bild Mills Rush

Samma sak i Invercannie. Poolen fiskade riktigt fint på lågt, men inga känningar och heller ingen fisk som visade sig. Gick vidare ner till Mills Rush som egentligen inte fiskar alls bra på lågt vatten då den är för grund, men jag fiskade igenom den iallafall just för att troligen ingen annan gjort det sedan vattnet blivit så lågt.. Också alltid bra att memorisera stenar etc som man annars inte ser..

Efter ett hyfsat hårt pass kände jag att jag gjort mig förtjänt av en GT vid hytten.

Mums!

Sedan bar det av upp till Finzean Walk och poolerna nedan dessa. Lite för lite vatten där för att det skulle kännas riktigt jävt, men jag fiskade igenom dem med mitt Helios2 Switch.

Finzean Walk med klassiska Cairnton House i bakgrunden

Ingen springer så långt ögat eller linan kunde nå här heller.. Riktigt, riktigt trögt. Älven är desperat att få vatten nu.. Håller tummarna för allt trevligt folk i älvdalen att så blir fallet inom kort!

Knallade tillbaka till hytten för att värma mig. Blåste riktigt kallt på de övre delarna av MB..

Den fina hytten på MB. En och annan fiskehistoria har berättats innanför de väggarna!
Spöna för dagen. 2 x 14 fot riggade med olika linor samt Switchspöt

Efter lite paus körde jag en vända på Malt Steep, men då började solen lysa rakt i ögonen på eventuell fisk så det fick bli en längre paus med en pilsner och lite Soduko i hytten.

Bärsen i bild rekommenderas. Dessutom bara 4% alkohol vilket passar bra under fiske

När väl solen försvunnit gjorde jag först en lång repa ner genom Malt Steep och Rock Head med helflyt och Sunray.. Sedan när det verkligen började mörkna på valde jag Kelpie.. Precis när jag skulle börja fiska såg jag dagens första fisk! Spännande till slut efter en osedvanligt trög dag. Fiskade mig ner genom Kelpie utan någon som helst framgång. Iskall vind i nacken hela tiden och händerna började nästan domna. 

Idag kan inte många springer ha tagits, tänkte jag när jag knallade tillbaka till lodgen. Men där möter jag Tim och Peter som fiskat Upper och dom har varit i två fiskar och Peter har fått en blank fisk på 6lbs! Dom hade ett race runt 13:30 tydligen då allting hände, men i övrigt hade det varit dött. 

Typiskt, det passerade alltså ett litet steg med fisk på MB när jag käkade wraps och tog en Belhaven Best inne i Banchory 😀

Så kan det vara! Laxfiske i ett nötskal. 

Nya tag imorgon. Då blir det fokus på Kelpie, Salt Vat och Invercannie. Malt Steep och Rock Head endast om jag ser fisk där. Dessa är lite för grunda för att fisk ska stanna en stund nu misstänker jag..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *