Premiären, Vestlandets Pärla, LIVE

02:30

Vilken sjuk start på alla möjliga sätt det blev!

Vi hade fått rapporter om att mycket lax hade setts på älven redan innan vi åkte upp. Vattnet hade dock stadigt sjunkit undan dagarna innan avresa så vi var spända på hur det skulle se ut.

I bilen på väg upp till Pärlan

Vi kom fram på eftermiddagen och slängde snabbt in grejerna i vår hytte för att sedan knalla ner till älven med var sin öl för att spana.

Inte konstigt man ser nöjd ut när man får vistas i sådan miljö

Till vår besvikelse så kunde vi notera att vattnet sjunkit undan rejält och att vi inte kunde spotta en enda fisk i ”The Pool of Dreams”. Troligen hade dom, som vanligt vid lågt vatten, sprungit upp och ställt sig i de små djupa kulperna ovan poolen som har skydd av vitvatten. 

Inloppet till Pool of Dreams
Pool of Dreams

Nåväl, tänkte vi, förhoppningsvis så backar det ner fisk i skydd av mörkret och om inte annat så ska det regna rejält på söndag-måndag och då bör det komma ny fisk. Vi njuter oavsett i de magiska omgivningarna!

Vi drog tillbaka till hytten, riggade våra grejer och avnjöt en Entrecote med potatisgratäng och rödvinssås.

Ett bättre glas rött till middagen

Vid halvtolv var vi tillbaka till älven. Lotten hade givit Ola första vändan. 

När vi smyger ner till poolen så tror vi knappt våra ögon. En lax har antingen backat ner eller precis kommit in i poolen och ställt sig alldeles på vår sida. Inte vilken  lax som helst heller, en riktig praktfisk som vi uppskattar till 12kg plus! Den verkar orolig och vankar av och an bakom stenen den står. Hoppas, hoppas den står kvar 00:00 tänker vi! 

Tiden tickar fram helt overkligt sakta, men fisken står kvar…

Även när Ola gör sitt första kast längre upp i poolen är fisken kvar, men plötsligt vankar den långsamt ut i strömmen och simmar uppströms. Förhoppningen finns att Ola ska häkta i den, men inget händer.

Långt ner i poolen får Ola en rejäl dragning, men det är allt.. 

Vi har fått motfiske och vi väntar in honom innan det är min tur att göra några släng i poolen…

I fjärde kastet känner jag de underbara darrningarna i spöt. Jag släpper slingan och nitar till ett hårt mothugg (Sawada stl 4). Spöt bugar djupt! Helvete vilket flyt jag har i år! Det mesta finns på film och jag har dåligt batteri så för att göra historien kort så var det en vansinnigt stark fisk som tagit flugan. Den var riktigt, riktigt långt upp i forsen 2 ggr under fighten.

En bra bit upp där simmade laxen mot hård broms!

Jag bröt allt jag kunde i fisken och det gick bra. Ola kunde håva med bravur!

110cm C/R

Min hittils största blanklax! 

Det första som slår mig efter att vi håvat min lax är dock – hur stor var fisken vi spottade strax innan 00:00!?!? 

Den var BRA mycket längre än den jag fick! Det är både Ola och jag överens om efter att ha sett min i vattnet… Kan faktiskt ha varit 20+. Häftigt! Och väldigt inspirerande.
Nu firar jag min lax resten av natten och supportar Ola när han fiskar. 

Vi återkommer senare imorrnbitti när vi fiskat klart och mobilen är laddad igen 🙂

05:45

Ola körde hela vägen in i kaklet och fick en närmast osannolik belöning!!

Runt 04-tiden satte han en fluga och var på riktigt trött, men han ville fiska klart vår nedre pool. Ny tafs, ny fluga och ny krok. Ut i vattnet igen, medan jag satt och hejade på vid strandbrinken med en öl.

Ett kast, två kast, tre kast… – JA, jag har en!

Herregud vad livet är rättvist ibland :-).

Fisken som Ola häktat i beter sig inte alls som en lax utan simmar rakt emot honom efter några hårda stångningar. Vi misstänker omedelbart öring, men det är lite väl bra böj i hans Orvis 14-fotare…

Ola bryter havsöring

Till vår närmast euforiska förtjusning ser vi snart att det är en drömöring och jag kan greppa stjärten om en väldigt stygg, men vacker hane på 82cm!

Ola med 82cm havsöring
Drömöring C/R
 Efter att vi båda putsat våra rekord lite grann på lax respektive öring blir man väldigt ödmjuk och tacksam. Att fiska mer nu känns bara dumt. Vi firar Olas öring med en whiskey och sedan bestämmer vi oss för att sova ut. Så mest troligt kommer nästa uppdatering här nedan efter lunch imorrn. Gonatt!

12:00

Vi vaknade både två krashade för en kopp kaffe. Då kommer jag på att jag glömt min GoPro på stativet nere vid älven. Pärlan håller stängt för fiske varje dag mellan 14-16 så vi hade egentligen inte tänkte fiska förrän i eftermiddag kväll, men då vi ändå behövde ner för att hämta kameran så gör Ola några släng i tofflorna.

Ola i tofflorna och GoPro redo
16:20

Det hände ingenting i toffelkasten för Ola så vi smet tillbaka till hytten för mat och chill 2 timmar. Nu är vi tillbaka vid älven och Ola fiskar poolen nedanför. 

Lågt vatten och halvsoligt så jag riggade switchet med flyt/S7 och min Vestlandet Special fluga.

Vestlandet Special och Helios 2

Den flugan blir i princip transparant i vattnet och har lurat både lax och öring förr i solsken och ginklart vatten. Och tror ni inte att det ganska omgående började darra sådär skönt i flugan och sedan ”Swosh” – slingan borta på en hundradels sekund!

Dock ingen tyngd i andra ändan när jag spände upp… Väntade ett tag, gjorde ett likadant släng men ingenting. 

Sitter nu istället och låter poolen vila och tar en kall öl.

Semester!
17:10

Ola kom upp utan någon action nedström förutom nåt pill som troligen var smolt. Nu sitter vi och bevakar poolen och har det löjligt gött.

Vi njuter verkligen i dessa omgivningar!
19:30

Vi gjorde var sitt försök till utan framgång. Nu är vi tillbaka i hytten och avnjuter en GT innan det är dags för att laga middag.

Sällan smakar en Bombay Gin, Citronskal, Fentimans Tonic och några isbitar bättre!
23:00

Efter middag och trevligt snack med grundägarna är vi nu redo för ett kvällspass.

23:20

Ola går förstarepan i Pool of Dreams. Det luktar lax!

3 svar på ”Premiären, Vestlandets Pärla, LIVE”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *