Stjørdalselva 10-17e Juni

Efter att ha vinkat av Paul, Guy och Danny så anlände två nya engelsmän, Jamie och Luke, samt mina goda vänner Frank och Sandelin. En ny vecka, med nya chanser på storlax!

Skjerva Lodge

Det blev en trevlig första kväll på lodgen och alla utom Sandelin satt uppe ganska sent. Den sistnämnda hade för avsikt att gå upp i ottan och fiska av sig vilket han också gjorde med stor succé. Lagom tills vi alla började vakna till kom han bärande på en 7,5 kilos lax! Vilken härlig start för det nya gänget! 

Frank och Sandelin när vi avnjuter grill -och stekelunch

Med den fina starten började vi hoppas på en kanonvecka, men fångsterna i älven var i en nedåtgående trend.. Vi fiskade på hela dagen utan att varken se eller känna någon fisk. Sedan började det regna. Rejält regn. Älven gick från 70 till över 300 kubik och det gav oss hopp om att ny fisk från havet skulle äntra älven. 

Frank tar en paus i gapahuket på ”Grevskapet”

Vi låg i hårt både på det stigande vattnet och sedan någon dag senare på sjunkande. Fortfarande oerhört dött och heller inga anmärkningsvärda fångster någonstans i älven trots helt perfekta förutsättningar.. Det kan helt enkelt inte ha hängt så mycket fisk i fjorden redo att gå.

En snabbkoll på fisken tagna i fällorna vid ingången till fjorden bekräftade våra misstankar. Nedåtgående trend i instig med fisk..

Vi skulle få kämpa för våra fiskar. 

Först på tredje dagen lyckades jag till slut häkta i en lax på Grevskapet efter nån dragning. Då jag märkte ganska snart att det inte rörde sig om någon rekordfisk så provade jag på att ta fisken helt sinnesjukt hårt för att testa lite och det blev riktigt roligt. Den vackra laxen i 6-kilos klassen betedde sig som en tarpon under tokpressen och hoppade fler än 10 gånger där hela fisken var över ytan. Som planerat blev den också trött väldigt fort och jag kunde tvinga in den i håven. Film från release av fisken finns på salmoniserads facebook där jag körde en ”livesändning” från älven.

Min 86cm lax

Laxen hade lus med långa äggsträngar vilket alltid är ett härligt tecken. En och annan lax rusar iallafall uppöver älven efter flommen!

Min egenbundna variant på Dee Monkey som laxen föll för

Fisken skänkte nytt mod åt gänget som började fiska rejält igen. Speciellt engelsmännen låg i hårt och jag höll tummarna för att dom skulle få drilla blank Stjørdaldlax.

Frank testar engelsmännens setup (Skagit)

När vi alla satt samlade vid Grevskapet passade vi på att prova varandras grejer lite grann. Engelsmännen fiskade mestadels Skagit, vilket ju har sin fördel om det är trångt, djupt och man behöver slänga stora flugor. Men här i Norge så har jag väldigt svårt att se varför man ska göra ett ”snap T” kast där man river i det kristallklara vattnet framför sig.. Oavsett så är det alltid kul att testa nya tekniker. 

För en stor pool som Grevskapet där långa kast ofta belönas så skulle jag vilja påstå att Franks setup med 17 fots spö riggad med en 16 meters långbelly klump är optimalt. Vackra, långa kast med perfekt presentation. 

Själv gick jag ju med 3 stänger i 14-15 fots längd riggade med olika sjunklinor med klumpar i 12-13 meters längd. På så vis kunde jag snabbt byta setup/spö beroende på poolens karaktär. Effektivt och kastar tillräckligt bra vilket ju givit mig ett gäng laxar under dessa dagar.

Lemmelkaffe på kvällskvisten smakar oförskämt bra

Nästa fisk på land ordnade Luke. Maken till glad fiskare har jag sällan skådat! Hans första Norgelax var ett faktum. Den tog han i poolen ”Fossen”. Samma ställe som Sandelin fick sin.

Luke med sin lax i 6-kilosklassen (85 cm)

Sedan blev det stiltje igen förutom en och annan dragning i flugan, men det kändes som att de få fiskarna som gick på älven hade bråttom förbi oss.

Jag och Patrik bestämde oss för en liten utflykt för att prova biflödet till Stjørdalselva, Forra.

Patrik aka ”Duggart” och ”Dansken” fiskar Dahls i Forra
En annan av de fina poolerna i Forra som vi provade

I sprutsol fiskade vi av några riktigt fina pooler i Forra utan framgång, men hit lär jag åka igen. Väldigt trevlig liten älv!

På kvällen var det dags för färsk Stjördalslax då Jamie hade ”fuskat” och fått en 11-kilos lax på spinnare i ett bakvattenshål på vår sträcka. Fisken blödde kraftigt så han slog den i huvudet.

Jamie med sin spinnlax
Laxsashimi
Ugnsbakad lax på saltbädd
En GT innan maten är aldrig fel!

Det var fortsatt trögt, med bara enstaka tillfälliga kontakter med fisk men till slut drog även Frank mycket välförtjänt i en fisk. Till vår stora förvåning var det en liten grils! Dessa har inte i älven att göra förrän i mitten Juli normalt sett så det är svårare att få en så liten fisk än en storlax i mitten Juni. Nåväl, lax är lax och man kan ju inte välja vad som biter i flugan.

Franks grils

Senare på sista kvällen bränner jag en lax efter 10 sekunders fight som tuggade länge på flugan, men som bet först när linan hängde rakt nedströms. Typiskt att tappa dessa.

Nu sitter vi i bilen på väg hem och summerar ytterligare en väldigt trevlig och lyckad vecka även om fisket varit lite trögt. Det är ett härligt ställe som Patrik förfogar över och jag är tacksam för att ha spenderat över 2 veckor däruppe. Kram på dig, Patrik! Hoppas vi ses snart igen.

Nu väntar lite småjobb i veckan samt midsommarfirande. Sedan bär det av upp till Vestlandets Pärla för två spännande veckor! Då blir det liveblogg i vanlig ordning :-).

Over and out från Stjørdal.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *