Vestlandets Pärla, 28e Augusti, Liveblogg

10:00

Så var man tillbaka vid drömmarnas älv för fiske över helgen. Bästa tänkbara stället att avsluta Norgesäsongen på.

Vi kommer ha växlande molnighet enligt YR, både lax och havsöring är på plats och vi har rejält med vatten för årstiden så de yttre omständigheterna är kanon.

 

Ovan fiskar jag av en intressant plats för en timma sedan, dock utan känning. Hank hade däremot en fin dragning här på första gryningsvändan.

 
Det är smygfiske som gäller på flera ställen. Vattnet är fullständigt kristallklart och på bilden nedan skrämde jag iväg två 4-kilos öringar trots att jag gick 10m från älven..

  
Morgonpasset gav ingenting på land och vi laddar nu batterierna i hyttan efter att ha käkat en rejäl stekefrukost.

Står lite i valet och kvalet om man ska satsa på nattfisket efter öring eller försöka lura nån lax på dagen. Det blir lite för lite ”semester” och göra båda delarna! Tanken från början var att gå all-in på öringen och chilla på dagarna, men en av våra trevliga medfiskare tog en smällfet och ganska nystigen 105cm lax igår mitt på dagen vilket gör att man kanske ändå ska omvärdera.. Nåväl, vi får se. Ska åtminstone köra ett rejält pass ikväll/natt på öringen.. 

13:00

Action! Hank knallade upp till våra norska medfiskare uppströms och fick bevittna en av dem landa en 5kg lax :). 

Själv gick jag nedströms mot den här poolen:

  
Tyvärr väldigt aktivt motfiske med mask så jag satte mig och väntade på att dom skulle tröttna.. Efter en stund vinkade en av dem åt mig att jag kunde fiska igenom så det gjorde jag. Halvvägs ner ser jag det som alla laxfiskare älskar att se när man fiskar en pool. Två laxar visar sig strax ovan nacken allra längst ned! Betyder att ny fisk just simmat igenom 300m fors och med stor sannolikhet kommer stanna för att vila i poolen innan de fortsätter uppöver.

Jag fiskade mig nedåt med sinnena på helspänn och precis framför den stora synliga stenen mitt i älven häktade det i så där underbart. Krokade fisken och den gjorde omgående en fin rusning snett uppströms och hoppade. En 8-9a alldeles snorblank så säkerligen en av de fiskar som visade sig strax innan. Därefter vände den och brassade av nedströms. Runt stenen och snäpp! 

Fan.

Men väldigt, väldigt positivt att det går helt ny lax på älven så här sent! I det ögonblicket hade jag bestämt mig för att det får nog bli laxfiskefokus i helgen.. Men! När jag vevar hem längst ner i hölen för att gå upp till hytten och lugna nerverna med en G&T så har jag en brutalt fin öring som lojt simmar efter flugan, dock utan att bita.. Men dom är verkligen här! Så det får nog ändå bli något slags dubbelt halvfokus i helgen :).

Vill förresten passa på att tacka utomordentligt duktige flugbindaren och fiskevännen, Rickard Linden, som hade bundit flugan som laxen tog på. Ett fint mönster som jag och Ola ”uppfann” i Laerdalselva för några år sedan och som ofta funkar jäkligt bra för dagsfiske i kristallklara älvar.

  

19:00

Både jag och Hank tog en välbehövlig 2-timmars nap mellan 15-17. Därefter begav sig Hank uppöver medan jag chillade i stugan då det är jag som står för middagen ikväll. Klassisk korv stroganoff och till det några glas Malbec från Argentina.

Jag gjorde några släng där jag tappade fisken innan jag började med middagen utan känning..

  
Hank kunde dock meddela att han varit i en havsöring på ca 2kg en stund innan fisken klev av. Älven har gått upp ca 10 kubik och fått lite färg vilket gör att man även kan lura öringen dagtid. Iallafall i det mulna väder vi har idag..

Nu laddar vi inför kvällspasset!

24:00

Då spräckte vi nollan med fin nattöring!

  

 
Få saker är häftigare än när vattnet exploderar ute i mörkret och spöt håller på att ryckas ur händerna av en öring som klipper den ytligt fiskade muddlern!

  
Hank, Trond & Carl-Åge

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *