Äntligen dags för Norge igen!

Om några timmar rullar Laxmobilen, som så många gånger förr, upp mot älskade Tröndelag i Norge. Den här gången blir det dock en för undertecknad ny bekantskap; Gaula. Den oreglerade och vilda älven som så många talar gott om och har som sin favorit. Vi har ju under 15 års tid styrt kosan åt samma håll, men då förlagt fisket i grannälvarna Surna eller Orkla så det ska bli spännande att prova en ny älv.

Förutsättningarna är dåliga. Rent ut sagt riktigt dåliga. Det är rekordlågt vatten i övre Gaula dit vi ska. Dessutom så har den fiskat sämre än på många år i de övre delarna. Det spekuleras i att det tagits på tok för mycket fisk nedom Gaulfossen tidigt på säsongen. Fisken kunde inte passera fossen förrän en bit in i Juli vilket gjorde att extremt stora mängder fisk blev stående i de nedre delarna alldeles för länge vilket i sin tur gjorde dem till ett tämligen enkelt byte för fiskarna där. Vansinniga mängder lax bonkades därnere under Juni månad.

Rapporterna från vänner som varit på de övre delarna nyligen är inte speciellt muntra då det står och går mycket mindre fisk än vanligt för tiden på året. Och nu har som sagt älven sjunkit undan alldeles för mycket för att locka ny fisk..

Nåväl, vi hoppas ändå på att kunna lura nån fisk då vi kommer hålla till vid en erkänt vass holding pool. Normalt sett så fiskar jag inte lax så här sent på säsongen då jag gärna låter lekfärgad fisk vara ifred, men när jag fick erbjudande om just den här hölen så blev jag väldigt sugen. Klart lockande att försöka lura en lax på torrfluga vilket är målet med resan.

Orkla-Ola och jag åker som sagt om några timmar och det blir först ett dygn vid Orkla som till skillnad från Gaula har riktigt bra vattenföring förnärvarande och dessutom tas det en hel del blank och stor fisk trots att det är sent på säsongen där. Först på söndageftermiddagen börjar vi vårt fiske i Haltdalen, Gaula där vi först möter upp Ryder och sedan Borgmästarn. Det kommer bli tämligen sparsamt med livebloggning denna gång då vi inte har tillgång till WiFi, men jag hoppas kunna lägga upp någon rapport dagligen från mobilen så ni är välkomna att kika till bloggen om ni undrar hur det går för oss!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *