Danielsson Control 7twelve

Idag fick jag min nya Control 7twelve från Danielsson. Det blir garanterat en vän för livet.  Vassare rulle finns inte på marknaden enligt mig.  Jag är lycklig!

7twelve

Precis som alla andra Danielssonrullar är det svenskt hantverk vi pratar om. Rullen tillverkas helt och hållet i Sverige vilket borgar för kvalité. Just Control-serien är väldigt speciell och så här skriver Danielsson själva om dess unika egenskaper:

Vid en första anblick, så liknar Control en konventionell anti reverse: när fisken rusar så släpper bromssystemet ut linan och veven står stilla. Där slutar likheterna, på en traditionell anti reverse rulle är inte invevningskraften större än den inställda bromsen. Control har en unik ”kraft konverter” som automatiskt ökar bromskraften när man vevar in och omedelbart återställer bromskraften när man slutar att veva. Genom att kombinera maximal invevningskraft med möjligheten att omedelbart kunna sänka kraften när en fisk hoppar, eller gör en plötslig rusning, så minimerar man risken för brustna tafsar, avbrutna spötoppar och chansen att landa fisken ökar drastiskt.

Hur det fungerar:
Den flerskiviga lamellbromsen är en utveckling på våra tidigare system vilket visat sig vara mycket tillförlitliga under extrema situationer. Control har två separata möjligheter att påverka bromsen. Ett sätt är att vrida på bromsratten vilken har min-max inom ett varv. Vidare så kan man även göra en personlig grundinställning av detta område.

Den stora nyheten är den fighting-broms som påverkas genom handtaget. Genom att föra handtaget bakåt eller framåt får man mer broms, när man sedan släpper handtaget så återgår bromsen omedelbart till det läge som är inställt på bromsratten. Fighting bromsen är steglös och sträckan min-max är ca 1,5cm. Denna broms är mycket enkel att kontrollera, genom att man drar emot en gradvis ökande motkraft i handtaget.

Exempel:
Vid Tarpon fiske gäller det att bromsa hårt när den väl sätter av mot horisonten. Efter rusningen kommer den att göra sina karakteristiska höga hopp och det är under dessa luftspång som dom flesta Tarponer går förlorade. Varför? Jo tafsen skärs av mot gällocken. En Tarpon fiskare försöker motverka detta genom att snabbt bocka sig framåt för att ge lös lina under hoppen. Med detta så släpper man efter ca 1.5 meter lina till en fisk som är 250 meter bort, effekten av detta är försumbar. Om man istället omedelbart kunde ställa ner bromsen till en låg nivå utan övervarvning då skulle spänningen i linan snabbt släppas. Detta är precis vad Control kan göra!
När Tarponen hoppar så släpper man veven och bromsen återgår omedelbart till grundläget. Lin-spänningen släpper och fisken får minimalt motstånd. Våra odds att fånga drömfisken har precis ökat mångfalt!!
”Kraft konvertern” har också en inbyggd kraftbegränsning, som hindrar att för stora krafter uppstår. Med andra ord: när det i stridens hetta gäller på som mest, så uppstår inte det där haveriet som kan förstöra hela dagens fiske.  Vi kan inte garantera att du inte tappar drömfisken, men om det händer, så kan vi garantera att det inte beror på rullen.

Andra funktioner:
– Control har veven på hussidan. Det eliminerar risken för fingerskador mot roterande spole: Vissa saltvattenraketer kan rusa i hastigheter närmare 100km/h.
– Control helt avtätad och vattentät ner till 100m, som bonus av att ha veven på spolsidan behövs endast 2st rörliga tätningar, det minimerar onödig inre friktion. Tillförlitlighet kräver absolut täthet.
– Att ha veven på spolsidan, gör att vi kunnat göra spolbytet väldigt enkelt, utan några andra lösa delar än spolen. Normalt är det komplicerat och tidsödande att byta spole på anti reverse rullar. Byte mellan höger/vänstervevning kan utföras med hjälp av den ”steg för steg” beskrivning som finns i manualen.
– Vidare är den allmänna mekaniska känslan på toppnivå, balanserad och mjuk. Bara att veva den är klart beroendeframkallande. För snart 25 år sen, började vi göra stora rullar, kapabla att hantera dom häftigaste fiskar. Med Control, höjer vi nu ribban ännu några steg och ändrar bilden för hur dessa rullar ska vara konstruerade och tillverkade, samt ännu viktigare: hur de ska fungera för att göra flugfisket ännu mera användarvänligt, säkert och effektivt.

Egenskaper summering.
• Ny användarvänlig antireverse, med fightingbroms genom veven
• Helt vattentät
• Saltvatten beständig
• Temperatur resistent broms
• Klicker vid utgående riktning
• Enkelt spolbyte
• Ändring av vevriktning beskrivet i manualen
• Min-max inställning inom ett varv på bromsratten
• Vev placerad på hus gavelsida, ur vägen för spole
• Alla delar avstämda mot varandra, utan svaga länkar i kedjan.

Vad ska man säga? Jag säger: – The best a man can get!

Om du också är sugen så finns dom att handla HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *