Hänga tvätt

Rubriken har blivit en klassisker bland rutinerade laxfiskare.

Jag har själv, med all rätt, blivit starkt kritiserad för detta i mina unga år när jag inte visste bättre och var extra noga med att inte tappa fisk. Finns exempel på gamla Youtube-filmer med mera. Jag skriver detta blogginlägg för att hjälpa andra att göra ”rätt” även i början av sin flugfiskekarriär, men även till mängder med fiskare som trots ett helt liv vid älven fortfarande tenderar att drilla fisk i evigheter..

Begreppet ”hänga tvätt” syftar till hur fluglinan ser ut när man drillar lax eller annan fisk. Om linan hänger i en båge, som en tvättlina full med tvätt, så har man alldeles för lite press på fisken. Speciellt om man har för avsikt att utöva catch and release på densamma. Detta gäller också givetvis där exempelvis honor är fredade eller där regler gör gällande att vissa mått på fisk alltid ska släppas tillbaka. Då är det inte okej att hänga tvätt.

Man bör drilla fisken så hårt man kan varje gång man har för avsikt att släppa tillbaka. IGFA – där det är nån slags tävling att fånga fisk på så tunn tafs som möjligt och som fortfarande utövas lite här och var runt om i världen trots att det råder 100% C/R är rent förkastligt. Använd rejäla grejer om inte omständigheterna gör det omöjligt!

Ju längre man drillar en fisk, desto sämre överlevnadschans har den. Sedan ska den exponeras för eventuellt foto så kort tid som möjligt givetvis, men just nu fokuserar vi på själva ”drillen”.

Att ”hänga tvätt” är alltså ingenting att eftersträva. Snarare något man alltid bör undvika. Möjligt undantag kan vara om man fiskar i en älv utan någon som helst fångstbegränsning och man absolut, under alla omständigheter, vill ta upp sin fångst. Men även där skulle jag vilja påstå att ”hänga tvätt” inte är rätt då det lätt kan uppfattas som oetiskt då man drillar/plågar en fisk i onödan. Summa summarum – drilla hårt!

På det lilla klippet ovan hör man Patrik Daugaard och Hajas Andersson prata om att jag ”bryter in fisken”. Det tar jag som en komplimang (ingen ”hänga-tvätt-lina”) då jag inte hade för avsikt att ta upp fisken oavsett.

Nu håller vi tummarna för att vaccineringen går fort så att vi kan börja resa och fiska till våren. Kram på Er!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *