River Dee, Middle Blackhall, 2e April

Så var man här igen. Underbara River Dee. Middle Blackhall

Jag hade hoppats på att möta våren, men det verkar dröja någon vecka till. Minusgrader på nätterna och runt nollan ute när jag gjorde mina första laxsläng för året i Kelpie Pool. I tredje kastet försvann flugan i en virvel och jag krokade upp en ganska rejäl fisk! Men jösses, tänkte jag, detta är ju för bra för att vara sant!

Men den släppte efter att ha stått och stångats i 20 sekunder. Troligen en springer (nystigen lax) då den ju tog helt i ytan. Nåväl, det får jag ju aldrig veta ändå.

Hytten på MB

Begav mig sedan ner till mina två favoriter, där jag också fått flest springers på MB, Malt Steep och Rock Head. Här behöver man vada nästan till midjan för att täcka alla bitplatser med långa kast och nu kändes det verkligen att vintern fortfarande har greppet. Jösses vad kallt! Borde tagit med mina neoprenvadare. Trots 3 lager underställ inklusive tjocka fleecebibs blev det redigt kallt efter en stund. Så istället för 3 steg mellan varje kast blev det nog 8 steg 😄.

Tillbaka till hyttan och sparka igång kaminen! Härligt att sitta inomhus och elda när det dimper ner snö på utsidan!

Den vikarierande ghillien, Andy Ashcroft, rodde över från Cairnton och kom förbi på en lång pratstund.

Det är trögt i hela älven, men det tas en del fisk nere på Crathes så vi får hoppas att dessa rör sig sakta uppöver och inte sitter där nere för länge.

Efter att ha fått upp värmen igen åkte jag upp till översta delen av MB och fiskade av Finzean Walk, Floating bank och Cairnton mitt emot vackra Cairnton house.

Kändes giftigt, men inga känningar. Nu värmer jag mig i hyttan igen innan det är dags för lunch inne i Banchory. Därefter behöver jag storhandla och fylla upp kylen i min Lodge med lite smått och gott, så jag är nog inte tillbaka vid älven förrän om några timmar. Men då blir det lite fler bilder och text härifrån.

15:30

En kanongo Biff Stroganoff och en Belhaven Black Stout satt som en smäck på Douglas Arms inne i Banchory. Därefter åkte jag ut till Tesco och storhandlade.

Nu tillbaka till min Lodge och tar en snabb kaffe vid Falls of Feugh som ligger alldeles jämte.

Här går laxen upp och leker, men vanligtvis inte förrän fram i Augusti. Strax tillbaka till Middle Blackhall för att försöka få kontakt med en springer!

17:00

Fiskat Kelpie noggrant precis och en bit ner i Canary, men det är tufft. Hård, iskall vind rakt i nyllet just nu. Inga känningar alls.

Det är en väldigt fin pool dock!

Tänkte fortsätta ner och köra Malt Steep direkt, men känseln i händerna är borta så det får bli att värma sig i hytten en stund över en öl först!

Värmen från kaminen är underbar.

18:10

Efter att helt fått upp värmen igen så gick jag ner och började fiska Malt Steep. Från början med 3 steg mellan varje kast, men ganska snart insåg jag att jag inte kommer palla att fiska både Malt Steep och Rock Head i den takten så fötter och händer frös rejält.

Således fiskade jag mig nedåt i ganska rask takt. Fint laxljus, men kändes sterilt. Körde med en Dee Monkey med guldkropp (tycker guld passar fint mot botten i Dee precis som det gör i Orkla).

När jag fiskat över de hetaste platserna i Malt Steep och kommit in i Rock Head så var jag brutalt nedkyld. Dock tvingade jag mig att fortsätta ner till en klassisk bitplats i poolen. En stor sten ligger mitt i ovandelen av nacken och den måste jag svepa över innan jag ger upp, tänkte jag.

Sagt och gjort. Absolut sista kastet för dagen och som i en jäkla saga drog det i vid stenen! Upp ut vattnet far en grann, blank fisk. Den rusar sen uppströms ett 50-tal meter och hoppar ytterligare 2 ggr. Yes!! Springer!!

Allt gick fint och jag kunde helt ensam vid strandbrinken kroka loss laxen och ge den friheten åter. Vilket underbart slut på fiskedagen och vilken grym start på mina 3 veckor här i Skottland!

Nu blir det hem och fira med…

…ja just det, Gin & Tonic.

Bombay Saphire samt Fever Tree Elder Flower Tonic står redan i kylen 🙂

19:30

Sådär ja, tillbaka i lodgen.

Lutar åt sovmorgon imorrnbitti, då det inte blev så många timmar inatt pga sent flyg. Lika bra det, ska ju regn-snöa på tvären imorrnbitti ändå. Det blir ny blogg imorrn oavsett när jag åker till älven :). Over & Out för idag och tack för att ni läser!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *