Emån, Onsdagen den 6e September, LIVE

06:00

Så var det dags igen. Höstfiske på underbara Em. Ola och jag kom iväg igår eftermiddag och landade på herrgården vid 20-tiden. Det blev middag och några glas rött samt chill med fiskefilm.

Ett glas rött på herrgården, kvällen innan fiskestart

Äntligen verkar vi ha hamnat hyfsat rätt. Mängder med öring i ån och vattentempen har sjunkit undan till fina 16,5 grad. Vi förväntas dessutom få molnigt större delen av vistelsen vilket ju alltid är att föredra.

Ola och jag bestämde oss för att vara morgonpigga och starta fisket i Stone Pool.

Vi var på plats strax efter 05 och efter sten, sax, påse blev det jag som fiskade övre delen och Ola den nedre.

Ola i Stone Pool

Det hände inget för oss i mörkret så nu växlar vi plats. Jag tänker ge nya Helios3 chansen på de nedre delarna av Stone strax.

Orvis Helios3 Distance
07:00

Blev ordentlig aktivitet ovanför översta nacken på Stone och Ola var också i en fisk en kort stund där. Attans!

Börjar bli mycket folk så jag knallade nedåt och tänker prova klassiska garagenacken nu.

Garagenacken
07:30

Puls nu. Ner mot suget på Garaget drar det i på min lilla Thunder Spey. Jag gör mothugg och nästan känner hur kroken skär ut ur käften på en fisk. Damn it! Men jäklar vad hett det känns. Gjorde nåt kast till innan jag lät det vila. 

Nu har jag dock sett en lax på troligen 20+ head ’n taila på exakt samma ställe som jag hade dragningen så kanske var det den som nöp på.. Och stor svartlax kan jag vara utan speciellt som det hade tagit tid att bryta in en sån med Switch spöt. Det är Ems höstöringar jag är här för nu. Laxen fiskar vi här i Maj när den blank och fin.

08:30

Ingen mer action så vi beslöt oss för att ta en power nap och fiska igen vid 10 när det är tillåtet att fiska de nedre delarna.

09:50

Lyckades inte somna, men blev en go timma på soffan iallafall.

Inloppet Home Pool
Ems Herrgård och fint öringväder
Home Pool och dagens första kalla

Nu kör vi strax igång. Mycket fisk syns i Home Pool så det blir troligen valet nu vid 10. Men om annan fiskare visar intresse för samma pool där jag nu fotar så blir det ner till Ankarkrona, sedan Lawson och sist Sea Pool här från södra sidan.

Ola gick precis över till andra sidan så förhoppningsvis kan vi få motfiska varandra. Det är alltid kul!

11:10

Mitt i Home Pool, när jag precis kastat ut och lät min Thunder Spey (bunden av Danne Persson och som givit mig många öringhugg genom åren) sjunka, sög det i men fisken fastnade inte. Men jösses vad hett det är! Äntligen har vi hamnat ganska rätt. Nu gäller det bara att inte stå och sova när huggen kommer utan att faktiskt sätta dit kroken!

Ganska mycket folk nedan bron nu, men jag har knallat ned till en annan favorit; Lawson. Där nere i suget mellan pirarmarna har jag häktat i fisk ganska många gånger. Tar mig en öl medan jag väntar på att motfiskaren ska bli klar..

Lawson Pool

Det har börjat regna och blåsa nu också. Riktigt öringväder!

12:45

Gick en snabbvända i Lawson och bestämde mig sedan för att trotsa storm, regn och vågor genom att fiska Sea Pool. Först nedre delen av Pier Pool och sedan så långt ut i Sea Pool det går. Kämpade verkligen mot det tuffa vädret och trodde att det skulle ge utdelning. Men inte ett pill på flugan.

När jag nu kom upp till Lawson igen så fiskade Ola den.

Ola låter flugan hänga ner mellan pirarmarna
13:45

Efter att ha chillat på Lawsonbänken ett tag med lite kaffe så gick Ola Sea Pool och jag upp till Barret Pool.

Barret Pool

Inget hände för någon av oss och tröttheten börjar ta ut sin rätt så vi har nu retererat till herrgården för lunch och därefter är det dags att ta igen lite sömn så man är stark inför kvälls och mörkerfisket.

17:30

Vacker trädgård bakom herrgården

Lite drygt två timmars sömn blev, men nu är vi strax igång igen!

Snackade med en dansk här på herrgården som tog en öring i Stone Pool vid 15-tiden! Det är den andra fisken vi hör som blivit landad idag. Imorse tog en annan dansk en öring på 90 cm! Dags för oss att skrida till verket!

19:20

Jag och Ola spottade två granna öringar som stod ner i suget på Garagenacken. Jag gick upp och fiskade på dem och Ola kunde styra längden från bron så att jag kittlade dem på hakan med flugan, men de ville inte ta..

Jag fiskade sedan Ankarkrona från Södra medan Ola gick Barret från Norra. Inget för mig så jag knatade ner för att fiska Lawson och då hojtar Ola som står med brutalt spöböj i Barret strax uppströms. Körde en livesändning på Salmoniserads facebooksida där ni kan bevittna hur Ola rutinerat bänder in en lax som han uppskattar till ca 13kg. Härligt, även om det är öringen vi är här för. Bilder kommer senare.

Ola bänder lax

Nu ska jag strax fiska Lawson, sedan Sea Pool. Efter det ligger mörkret och man får väl se var det kan vara ledigt att fiska..

Ola med hakalaxen

20:45

Jag gick som sagt ner till Sea Pool och det har börjat gå lite troll i det för mig. I höjd med ”porten” drog det i en fisk på 3-4kg. Stångning sedan rullning. Yes!

När jag ska fippla upp telefonen och ringa Ola så lossnar den dock. 20 sekunders spöböj. F-N!

Troligen öring om det inte var ett världsrekord på Id. Fick ju en på närmare 3kg i våras.. Nåväl, oavsett var det ju ingen rekordöring så ingen idé att gräma sig för mkt.. Som väntat mycket folk runt Home i mörkret så Ola och jag har knallat upp till Stone där vi tänker köra kvällspasset strax.

21:45

Vi har fiskat av Stone Pool noggrant utan ett pill på våra Muddlers. Tyvärr är den översta biten, som annars känns tokhet och där Ola var i fisk imorse, extremt utsatt för långtradares helljus.. Precis när jag skulle börja fiska den så lystes hela poolen inkl nacken upp. Godnatt öring liksom. Lät den vila ett tag innan jag fiskade den igen, men då kom det en ny lastbil.. 

22:30

Fortsatt dött. Vi knallade ner till Island Pool och Old Mans Place där det var tomt på fiskare, men inte heller här kände vi något.

Skumt, det var ju nu på mörkret vi verkligen skulle ha bra chans! 

Halvtimma kvar och vi möter ett gäng fiskare vid Home som just kastat in handduken utan några spöböj. Ola går till Eken och jag sitter nu på Snake Island. Home har fiskats hårt under kvällen så jag tänker vänta till kvart i elva (fiskestopp 23:00 på Em under September) innan jag gör dagens sista släng i hopp om en Emågigant..

Klockan 23:00 på sista kastet var det någonting som försiktigt drog i muddlern 2ggr men vägrade fastna trots liten och sylvass Sawada trekrok. Nåväl, nya tag imorrn. Kvällen var tuffare än förväntat. Ingen fisk inrapporterad efter Olas lax..

2 svar på ”Emån, Onsdagen den 6e September, LIVE”

  1. Härlig livebloggning från Em, Pontus.
    Ska fiska den 15/9 så vi får hoppas dessa goda förutsättningar håller i sig till dess.
    Spänd tafs!
    Torbjörn Isacsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *