Inför C/R på ALL lekfärgad vildlax

En lax som under flera år överlevt alla faror i havet, hittat tillbaka till älven där den föddes och överlever några månader av hårt fiske på den där förtjänar att få leka. Punkt.

7 svar på ”Inför C/R på ALL lekfärgad vildlax”

   1. Är inte det bara en skröna och ett enkelt sätt att motivera bonkning av fisk som snart ska leka?
    Nåväl, åt en bit från min rökta junilax häromdagen och kan inte tänka mig hur den skulle kunna smaka godare..

 1. Att den skulle vara bättre som rökelax är såklart dyngsnack.
  Däremot kan man med rökning få i stort sett oätlig fisk att bli iallafall uthärdlig.
  Har ätit såväl gädda, öringbesa som alldeles nyutsatt dypölsregnbåge som hårt rökt har smakat riktigt hyffsat…

 2. Kan bara hålla med att all färgad Lax skall återutsättas, skall börja lobba om detta vid mitt hemmavatten viskan.

 3. Hej Lorden det är alltid kul att läsa om dina bedrifter.

  Beträffande C/R på lekfärgad lax håller jag med dig till 100% och vill faktiskt gå ett steg längre. Förr så var laxen i Halland och förmodligen på en del andra platser fredad från runt den 8 augusti. Såvitt jag vet är det bara Enningdalsälven som har tidig fredning (15/8) idag.
  Efter ett par oktoberfisken i Mörrum och Emån bestämde jag mig för att höstfisket fick vara eftersom öringarna och laxarna blev som galningar när man satte på en stor färggrann fluga. Först förstod jag inte att dom bara försvarade sina revir och därför jagade och nappade på de stora flugorna. Därefter fick höstfisket vara för mig.

  Tyvärr finns det en stor okunskap bland dagens C/R fiskare som ”tailar” laxen med bar hand, vilket med största sannolikhet innebär svamppåväxt inom någon vecka. Dessa laxar har betydligt sämre överlevnad inför leken än om man har en handske på handen eller man håvar dom och inte tar i dom med bara händer när man lossar betet.

  Jag tycker faktiskt att man på fullt allvar skall ta en diskussion om fiske efter lax på hösten i de älvar där vi har en naturlig reproduktion, istället för att freda sitt samvete med C/R.

  1. Bra skrivet Kristian. Tycker som du att en hel del älvar borde stängas tidigare. ”Back-end-fiske” med exempelvis sjunklina och Red Francis borde förbjudas helt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *