En god bok i höstmörkret förgyller tillvaron!

Pelle Klippinges nya bok

Jag fick mitt signerade ex av Pelle själv redan för ett par månader sedan vid Emån, men har valt att vänta med att öppna boken tills det riktiga höstmörkret infunnit sig.

Signerad av Pelle och jag hoppas att han får rätt i det han skrev till mig!

Min tanke var att läsa ett kapitel då och då under hösten/vintern och igår öppnade jag boken för första gången. Hade det inte varit för att fiskevännen, Jonas Runnberg, satt själv nere på O´Learys och inväntade ett försenat tåg och undrade om jag inte var sugen på en öl och lite fiskesnack, så hade jag med största säkerhet läst ut boken redan då. Istället blev det bara ett kapitel igår, men i gengäld öppnade jag boken till frukosten idag.

Nu är jag klar. Det, om något, är ett riktigt bra betyg till författaren. Jag vill minnas att det var precis samma sak med hans förra bok; Avancerat Laxfiske. Det är liksom omöjligt att sluta läsa. Han skriver på ett för mig mycket tilltalande sätt och i kombination med fantastiska bilder blir man trollbunden. Man tas med på en resa till magiska platser, varav flera stycken jag själv haft förmånen att besöka, och han målar upp trevliga historier kring fisket och dess speciella flugor.

Det handlar dock inte uteslutande om fiske utan han berör exempelvis även historien kring de trädgårdsmöbler som han efter visst besvär lyckades få hem från Norge förra sommaren och vilka fåglar och blommor han beskådat vid olika fisken och platser.

Och det är nog just detta som gör Pelle, iallafall för mig, till en verklig förebild kring laxflugfisket. Det handlar om så mycket mer än att fånga lax.

Vi fick förresten förmånen att sitta i den sympatiska författarens utemöbler då vi var på väg till Majlaxfisket vid Em. Han bjöd helt sonika in till en fika i sitt hus vid Påskallavik och det kunde vi absolut inte tacka nej till!

Johan, Jonas, Pelle, Mika och hunden Yatsy vid fika i Pelles trädgård. Möblerna hämtade han från en gård i Tröndelag, Norge

 

Bilder från mytomspunna platser finns det gott om i boken. Här; den gamla kvarnen vid Em

Pelle lyfter även fram sina fiskekamrater på ett fint sätt. Dessa är ju en oerhört viktig ingrediens när man fiskar. Det är ju dessa man delar upplevelserna med och som man över en fika mitt i vintern pratar fiskeminnen med. Något som jag tycker var extra roligt är att min fiskekompis och tillika oerhört duktiga flugbindaren/fiskaren, Danne ”Snoddas” Persson, omnämns i ett kapitel i boken som handlar om Sunray Shadow. De två träffades vid klassiska Bridge Pool i Gaula och Pelle fick fisk på en liten variant av Sunray som han fick av Danne.

Som ni säkert har förstått så rekommenderar jag starkt ett köp av boken. Det går enklast att göra direkt på Pelles hemsida: Speycast.se .

I övrigt är planeringen för nästa säsong i full gång och undertecknad har klart med fiske vid River Dee v.15, fiske i Orkla på premiären samt v.26. Lurar på om det möjligen går att få till ett fiske vid Kharlovka också, men det återstår att se..

 

Ett svar på ”En god bok i höstmörkret förgyller tillvaron!”

  1. Kunde heller inte lägga ifrån mig boken när jag börjat läsa! Hade tänkt njuta av ett kapitel per kväll,men det blev sträckläsning… Tycker att Pelle på ett fantastiskt sätt väver ihop det taktiska och tekniska kring laxfisket med den lika viktiga sociala samvaron kring våra vatten! Ser fram mot nästa bok redan nu!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *