Laxen läste mina tankar!

Jag tog en sväng till Örekilsälven och A-sträckan efter jobbet då det är läge i älven. Parkerade längst upp och tog mig ned längs den vansinnigt leriga stigen till Hägga där jag började mitt fiske. Betade av nyss nämnda pool, Svarterännan och Livesand utan någon känning. Jag såg dock fisk i min favorit pool, Livesand, två gånger och gick därför den poolen extra noga.

Mötte lite trevliga fiskare varav en hade fått en lax där på förmiddagen. Ingen lyckades dock lura nån fisk att bita under kvällen när vi turades om att gå poolen. När det började skymma traskade jag uppåt igen då jag inte ville gå den leriga, branta stigen i kolmörker.

Gjorde några lägg i Svarterännan där jag haft en dragning för några dagar sedan. Ingenting idag.

Gick upp till Hägga där jag aldrig någonsin kännt fisk, men tänkte att jag ändå måste prova då det ju tas en hel del fisk där.
Enligt ortsen som tagit fisk i poolen så biter oftast fisken i det lugna glidet på andra sidan hårdströmmen och det var så jag försökte fiska. När jag kommit förbi de platser som kändes hetast lät jag flugan hänga in bakom en större sten genom att hålla spöt rakt ut över poolen. Då drog det i rejält! Den stora slingan slets ut på nån tiondels sekund och fisken krokade sig själv innan jag ens hann tänka på att lyfta spöt.

Yes! Fisk i Hägga!

Det blev en spännande fight och fisken höll sig kvar i poolen och såg till att trötta sig rejält då den gång på gång gick upp i den hårda inloppströmmen för att därefter göra en kort rusning ner till stället där den bet. Så höll det på medan jag febrilt försökte tänka ut ett sätt att landa fisken i det snabba vattnet.
Till slut insåg jag att jag måste knalla över berget man står på och försöka klättra ned i en liten vik strax bakom. Sagt och gjort. Halkandes och hasandes lyckades jag med detta samtidigt som laxen nu mest stod och stångades och visade stjärtfenan då och då.
På plats i den lilla viken visar fisken sidan för första gången och jag förstår att den börjar bli klar. Det är trångt och bökigt och spöföringen är inte enkel då det är en del trädöverhäng. Alltid vanskligt att ha fisk på kort lina..
Sakta men säkert kommer laxen närmare och när jag ser att det är en blank hanfisk på 5-6 kilo bestämmer jag mig för att ta upp honom. Just i detta ögonblick, precis som om fisken kunde läsa mina tankar, vältrar han sig en sista gång och flugan kommer farandes och fastnar i grenarna ovanför.. Det var då själva f-n vad dom ska lossna i år!
Jaja, det där går i vågor och rätt vad det är så sitter alla ordentligt istället.
Iallafall kul att äntligen listat ut hur man bär sig åt för att få en fisk att hugga i Hägga!
Redan på onsdagkväll kommer jag ge mig själv en ny chans.
På återseende då!

Ett svar på ”Laxen läste mina tankar!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *