Orkla – Svartavelen, v.26

Hemma igen
Det blev en mycket trevlig tur till Surna och övriga medresenärer över fjället var överens om att det är en pärla. Ofta bortglömd, trots att den fångar minst lika mycket lax per km älv som både Gaula och Orkla. Vi fiskade på Moen/Rov kortvald. Jag hade en underbar dragning i kröken på Nyhölen och vi såg en del fisk plaska, men tyvärr inget landat. På Svartavelen där Jonke, Hank och Bosse kämpade på var det dessvärre fortsatt dött. Dom hade sett mängder med fisk kliva över nacken nere vid Överöjen, men sedan var fisken som bortblåst. Hoppas att det stannar till fisk på sträckan lite längre fram på säsongen för dem som ska dit! Då läget i Orkla för tillfället är optimalt med mängder av fisk som stiger i älven, är det tungt när vi inte haft en enda dragning i våra flugor som presenterats på alla tänkbara sätt av hyfsat rutinerade fiskare…
Hank och Peter valde att åka hem idag, precis som Birdie och jag (det var dock planerat sedan tidigare). Bosse och Jonke körde på idag, torsdag, men sticker imorgon. Håller tummarna just nu för att de sistnämnda häktar i en ”sista-minuten” lax!  Uppdaterat: Snackade precis med Jonke/Bosse. Tyvärr totalt stendött sista dygnet också, trots att dom låg i stenhårt..
Peter & Loris (som fiskade med ett annat gäng högre upp i Orkla) lyssnar på Birdies story om storlax i Gapahuket vid Surna
Nyhölen rinner ut i Smehölen, Surna
Nu är man hemma igen för att gå på en polares bröllop på lördag. Ska bli riktigt trevligt. Men jag vill tillbaka till Norge en sväng till i år. Måste bli en augustivecka i Surna. Om laxfisket skulle var trögt så har man det spännande nattfisket efter havsöring att roa sig med. Ja, så får det bli.
En trevlig överaskning låg iallafall i brevlådan hemma; information från Kent Håkansson på Ems Herrgård att Orkla-Ola & jag återigen får chansen att fiska efter världens största öringar. Den 25e och 26e Augusti,  härligt!
Onsdag 29e Juni – Expedition SURNA
Under kvällsfisket såg vi äntligen några fiskar. Dessa klev över nacken nere på Överöjen och vi samtliga fick nytt mod och spred ut oss på alla tänkbara bitställen och malde på i timmar. Ingen kände någonting.
Birdie, Peter och undertecknad tänker köra ett pass i Surna imorgon som omväxling. Skönt för mig att få fiska en dag i min ”hemmaälv” också där man kan bitplatserna hyfsat. Bosse, Jonke & Hank håller ställningarna på Svartavelen under tiden. Rapport kommer ikväll!
Då vi har en mycket duktig fotograf med oss, Jonke Höglund, så kommer jag lägga upp en hel del bilder signerade honom och hans systemkamera. Här kommer första bilderna och vi hoppas kunna leverera bilder med silver lite senare!
Bosse Lindholm fiskar "Baljan"
Birdie, Hank & Bosse i Gapahuket

Profilfoto på Bosse Lindholm
Split Cane eller "Splitte Kaane" som Bosse säger
Ytterligare bild på "Panda-käket" som Bosse kallar sina Split Cane spön. Han har 47st liggandes hemma enligt hans fru!!
Bosse lämnar över "Panda-käket" till undertecknad och Hank
Peter, Birdie, Lorden, Bosse & Hank på verandan
Bosse i "Baljan"
Mycket Bosse Lindholm, men han är ju fotogenique!
Old School
Bosse in action med Double DT!!
Again
And again!
Tisdag 28e Juni

Dessvärre är fisket fortsatt vansinnigt trögt, vi har knappt sett en enda fisk och inte kännt någonting än så länge på Svartavelen. Det känns tyvärr väldigt iskallt,  speciellt efter att vi var en sväng ner till dem som fiskar Överöjen (valdet direkt nedströms oss). Dom hade ju häktat i 3 fiskar ordentligt igår och tappat några stycken. Pratade med en ytterst nöjd laxfiskare där som fått sin första lax någonsin. Och vilken lax sedan! 18 pannor lyckades han landa med sitt LPXe 12´6 #8/9.. Jobbigt att få en sån förstalax, blir ju minst sagt svårslagen resten av hans liv! En helt fantastisk fisk, blank hanlax som han visade bild på.
Tyvärr berättade dom också att dom sett väldigt mycket fisk och att de flesta passerade dem. Detta var under förmiddagen och mitt på dagen igår, då vi samtliga stod i älven direkt uppströms.. Det verkar därför som att fisken den här tiden på året drar igenom vårt vald utan att visa sig och i en väldig fart..
Innan middagen provade vi på Bosses långlina, en double-double tapertip lina (alltså 2 stycken hela DT-linor som man skarvat ihop!), totalt 60m. Satan, vad tungt det var att fiska förr i tiden! Men kul att prova på.
Bosse Lindholm med sitt 17" Loomis GLX Greased Line, Hardy Perfekt 4 1/4 från 1932 laddad med en Double DT
Medan Hank förberedde en ytterst svårslagen middag så stod vi andra på ängen och försökte få ut 60 m dubbel DT-lina. Vi lyckades inte, men efter ett tag gick det riktigt skapligt. Dock får man nog träningsvärk imorrn!
Undertecknad provar Bosses prylar. Foto: Jonke Höglund
Middagen var gudomlig. En hjortinnerfilé med rostade rotfrukter tillsammans med en viltsås som svaldes ned med en utsökt och välavägd Valpolicella. Livskvalité.
Helt gudomlig middag. Vill ni prova på rätten så finns den på Lövåsgårdens Fjällhotell som Hank basar över.
Måndag 27e Juni

SENT
Maten satt som en smäck och Peter fick stående ovationer för sin fläskfilégryta. Efter det blev det kaffe på maten ute på verandan med härlig utsikt över nejden.
Kaffe mm efter maten på verandan
Efter käket körde vi samtliga ett riktigt hårt pass i älven. Fortfarande ingen fisk varken på land eller synlig i älven. Nya tag imorrn, Junifiske är Junifiske. Slit och släp, men belöningen är stor..
18:00
Vi har varit nere vid älven i omgångar så minst två gubbar har alltid haft flugan i vattnet. Ingen fisk varken på kroken eller som visat sig. Däremot en hel del björktrastungar som hoppat ur sina bon utan att riktigt kunna flyga ännu.
Björktrastunge som inte riktigt fått till flygningen ännu
Nu har vi samling i stugan för middag och medan vi väntar på att Peter lagar en fläskfilégryta binds det flugor och testas spön ute på fältet. Bosse Lindholm, som varit med i gamet länge, har med sig en imponerande arsenal och det är alltid kul att prova 17-fotare med longbellylinor.
Bosse Lindholm demonstrerar "långlinekast"
Jonke Höglund gräskastar med Bosses 17-fotare
Nu middag och sedan ett kvällspass!
12:00
Jag steg upp vid 08:00 i tron om att de nya fiskarna säkert redan var nere vid älven. Så var inte fallet. Samtliga sov som stockar trots att jag brötade ganska rejält då jag diskade upp gårdagens middag och käkade frukost. Vid 9-tiden var det fortfarande helt tyst från alla sovrum så jag stack ned till älven för ett morgon pass. Det kändes riktigt giftigt att gå av ofiskade pooler med en nybunden Rödhake som jag fått av Birdie (Mika). Dessvärre var det stendött, inte en fena så långt mitt öga kunde nå. Vid 12-tiden dök Hank, Jonke & Peter upp vid älven och jag bestämde mig då för att sticka upp till stugan och softa lite. Birdie sover fortfarande medan Bosse är nere i Orkanger för att proviantera.
Söndag 26e Juni
Tyvärr försvann den här texten av någon anledning så skriver en kort sammanfattning. Vi käkade middag vid 17:00 och därefter åkte Hank, Jonke och jag ned till älven och körde ett pass till 24:00. Birdie & Bosse, som stannade i stugan och band flugor, avlöste oss och fiskade natten. Peter som kom upp först 23:00 valde att slagga. Ingen kände någon fisk alls. På kvällspasset såg vi heller inte en enda fena. Birdie rapporterade att dom sett någon enstaka fisk under natten.
Nedom Bridge Pool i solnedgång på Svartavelen, Orkla

2 svar på ”Orkla – Svartavelen, v.26”

Kommentarer är stängda.