Sterilisering av opprettslax kan bli vildlaxens räddning

raddavildlaxenVildlaxen i Norge är på god väg mot utrotning pga förrymda oppdrettslaxar (odlad lax) som beblandar sig med den genuina laxstammen. Senast i raden av älvar som anses mycket hotade är klassiska Altaälven som är känd för sin storvuxna lax.  Här framgick det nyligen att hela 35% av den lekande laxen utgörs av Oppdrettslax vilket är en mycket högre siffra en någon kunde tänka sig. Läs hela artikeln HÄR.

.

Nu kan räddningen vara på väg genom att det startat ett EU-projekt där man jobbar för att få fram ett sätt att sterilisera all oppdrettslax. Det är dock minst 3-4 år fram i tiden innan det i bästa fall kan börja användas i oppdrettsnäringen så vi får hoppas att de unika laxstammarna klarar sig tills dess. Läs mer HÄR. 

Vi måste alla hjälpa till att sprida nedan budskap. Påverka folk i din omgivning och förklara att ”Norsk Fjordlax” INTE ska inhandlas från affären. Minskar efterfrågan så kommer produktionen och odlingen också minska. Det är tämligen enkelt att berätta för folk att det faktiskt går åt 3kg vild fisk i foder för att odla 1kg lax. Pga detta utarmas haven och det finns snart inte mat till den vilda fisken.

Fishfarms

Ett svar på ”Sterilisering av opprettslax kan bli vildlaxens räddning”

  1. Vad stolt jag blir över min bror varje gång jag kikar in här. Du är så duktig på att skriva! ..och coolt att du engagerar dig i de små liven. Dom skall vara glada att dom har dig! Kram från SysterYster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *