Stjørdalselva, 2e Juni, LIVE

10:00

Då ju premiären blev totalt maxad med Manges fullständigt magnifika lax så blev det att vi spenderade eftermiddagen och kvällen med mys i lodgen. Vädret igår var dessutom riktigt bistert med iskall vind och regn så det kändes helt rätt att avsluta på det sättet som vi gjorde. Samtliga kom i säng i hyfsad tid och fick välbehövlig sömn i natt. 

Borgström fiskar ”Grevskapet”

Jag kom ner till älven runt 8-tiden och idag har vi sprutsol. Skönt väderomslag och goare att gå och fiska i!

Borgmästarn hade gått en vända och satt och myste i gapahuket. Jag tacklade upp mitt Orvis Clearwater 14 fot med sjunk 1/2 och på tafsen satte jag en nybunden Banana Fly, modell större som jag fick av Stefan Sigfeldt. Det är fint att ha en egen flugbindare! Då han flyttade till Gbg så behövde han ett förstahandskontrakt och han erbjöd att för resten av livet binda flugor gratis åt den som kunde lösa hans problem. Det blev jag 🙂

Jag knallade upp till övre delen av poolen ”Grevskapet” och det tog inte speciellt många kast innan jag kände en fisk som drog i flugan. Släppte slingan och spände upp. Yes! Fast fisk!! 

Kände ganska omgående att det var en bättre fisk än den jag fick på premiärnatten. Den var snäll mot mig som simmade långsamt uppströms i djuprännan mot riktigt hård broms och brände mycket energi. Jag kunde hojta på Borgmästarn som kom upp och filmade slutet på bataljen och även tailade den åt mig. Bestämde mig tidigt för att ifall det är en hanfisk så skulle jag banka den och lämna in på rökeri. Så blev det! 

Perfekt rökelax!

Den blanka laxen som hade lus med äggsträng var 100cm och 50cm i omkrets. Således över 10kg. Någonstans mellan 10.5 och 11. En kanonfisk helt enkelt!

Lus med äggsträng

Jag är således bänkad för dagen och ska serva grabbarna bäst jag kan!

Mys i gapahuket med Patrik, Mange och Maza
11:40

Grabbarna är i älven och jag roddar med brasa för att fixa grill-lunch!

12:30

”Lakse-Kongen”, Mange, gick ner nedanför gapahuket medan jag ordnade med brasa och häktade i en blank 90 cm hona. Fin fight och jag fick agera håvmästare.

Mange drillar storlax

Laxen återfick friheten och kommer förhoppningsvis leka i höst.


Efter det avmjöt vi grillade bacon och ostkorvar och sedan var det dags att få upp min lax till frysboxen.

15:30

Mange, Patrik och jag åkte in till Stjørdal för lite proviantering medan Maza och Borgmästarn kämpade på vid älven.

En skottkärra med gottigott kommer lastad ner till grabbarna vid älven

Jag tog med mig en skottkärra med öl, grogg och popcorn och sitter nu och har det mysigt nere vid gapahuket och försöker peppa boysen så dom inte slarvar med sina vändor i vattnet mellan vätskepåfyllningarna 😀

18:00

Vi har sett en stor fisk plaska, men grabbarna har inte kännt någonting ännu. Jag supportar så gott jag kan!



Borgmästarn fick just en Dark Rum and Coke med pressad citron levererad efter halva hans vända. Snart drar det i för någon av dem!

20:00

Support-team 2 har lagat en alldeles makalös middag som vi just avnjutit.

Middag
Och dessert
03:00

Efter middagen blev vi sittandes ett tag i ”the gin room” vid lodgen innan Borgmästarn och Mange gav sig av ned till älven. Jag och Maza stannade en stund till och tjötade gamla minnen innan vi också gick ner till de övriga. Jag struntade i vadarna, även om jag hade lov att fiska igen från 24:00, pga att jag har mer än 2 veckor kvar på valdet och redan haft oförskämd tur. Jag vill inte minska mina bästa vänners chanser att få lax genom att också fiska då de åker hem nu på söndag morgon.. Trevligare då att fortsatt agera ”support”. 

Grabbarna kämpade på, men det var trögt under kvällen. Under en av pauserna för gubbarna så kom vi in på min och Slukens numera ganska populära ”naturrutan” där Sluken agerar fågelimiterande intervjuobjekt för undertecknad. Det visade  sig att självaste Laksekongen, Mange, också hade intresse kring fågelimitationer. Det hela slutade med att vi gjorde ett nytt avsnitt, trots avsaknad av Sluken, där Mange imiterar en klassisk fiskmås. Håll utkik på facebook om någon vill se den :-D.

Klockan gick och tröttheten började ta ut sin rätt. Maza och Mange lade handskarna på hyllan vid 2-rycket. Borgström var i älven och jag satt själv. Blev lite rastlös så jag sa till Borgmästarn att jag går upp och gör några släng från berget i tofflorna överst på sträckan medan han fiskar av nedre delarna av Grevskapet.

Älven var stigande pga smältvatten så jag tog med mig Pool 12 stangen 14’6 fot som jag riggat med I/2/4 och en stor svart fluga. 

Kändes giftigt däruppe. Och när man är i zonen så är man. I kanske sjätte fulllängdskastet så stramade det upp! Herre jävlar, detta är inte sant tänkte jag.

Stor fisk igen. Tunga bugningar. Sedan gick den sakta, sakta uppströms i den djupa hölen..

Jag såg att Borgström fortfarande fiskade nedströms men ville inte hojta förrän jag var säker på att det var en grov fisk. Kändes ju liksom dumt att ha varit bänkad hela dagen och sedan bara göra några släng i brist på annat och ha den ofattbara turen att häkta i fisk när grabbarna kämpat under dagen..

Fisken fortsatte dock sakta uppströms trots att jag började bryta ganska hårt i den så jag fick gapa på min vän. Ytterligare 30 meter uppströms stannade den och gjorde några rejäla släng med huvudet, for nedströms 10 meter och slängde med huvudet igen. Då lossnade den. Tomt. Fan. Helvete. 

Men jösses, sluta nu Pontus, tänkte jag. Du har haft tillräckligt med tur nu. Allt kan inte gå din väg. Ändå ligger jag fortfarande här och funderar på om den kanske var sådär ruggigt stor. Det får jag aldrig veta. Kan ha varit en stark 8a och det kan ha varit mer. Nåväl. Vilket overkligt flyt jag och Mange har just nu vad det gäller att häkta i fisk! Hur ska detta sluta?

Over and out från Stjørdal och kul att så många läser! 🙂

2 svar på ”Stjørdalselva, 2e Juni, LIVE”

  1. Helt underbar läsning . Jag har varit där i flera år. Ett underbart ställe, går inte att beskriva i ord . Jimmie Johnsson Tog min största lax ifjol 11kg v 30 . Hälsa Patrik från @lillfiskarn72

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *